Mateev написа:А забелязахте ли, че Network HashRate спря да нараства?
https://blockchain.info/charts/hash-rate?timespan=1yearТова според мене е много показателно и тази информация може да се използва за направата на фундаментален анализ. Нещо се е случило в световен мащаб, и именно това нещо може да предреши съдбата на цената пък и на самия биткойн като такъв.
Какви са възможните причини Network HashRate да спре да нараства?
1. Хората са спрели да купуват нови ASIC-и.
2. Част от старите ASIC-и спират да копаят, защото вече не им е изгодно.
3. Появила се е някаква друга SHA-256 криптовалута, която е по-изгодна за копане от биткойна.
Една или повече от горните точки са се активирали, и ако разберем кои точно са те, ще можем по-точно да направим някаква прогноза за бъдещето.
Важното е обаче да осъзнаем факта, че в момента с биткойна се случва нещо, което никога досега не се е случвало. Интереса към него спада, нови миньори не се появяват, а част от старите вече се отказват. Като цяло винаги съм си мислил, че ако някога биткойна наистина тръгне да загива, първия признак ще е именно
СПИРАНЕ НА РЪСТА НА NETWORK HASHRATE, а след това и неговото
НАМАЛЯВАНЕ.
Проблема е точка 2. В момента виждаме резултата от БУМ-а на цената. Хората накупиха ASIC-и. Те по-рано бяха 1600$, стигнаха до 10 000 лева в OLX. Преди 2-3 седмици бяха на 6 000 лева. Сега има за 2 500!
Печалбите съответно - преди 2-3 седмици мисля, че бяха около 10-17$ на ден, сега са скромните 2$ чиста печалба. Хората видяха потенциал за 10% възрващаемост на месец и топло през зимата. Да, ама не! Печалбата от копането е фиксирана, както и количеството Биткоини.
И аз съм притеснен, че намаляха забраните срещу Биткоин, и цената почна да се движи много нагласено. Дано само не си изпълнят пропагандата за балона, че май всичко могат да постигнат. Ако останат само вярващите в Биткоин, това според мен ще доведе до нормална цена от около 2000$.
Около 25 000 000 терахеша е около 2 000 000 T9/S9-ки (комбинирано). Последното което четох е, че Битмайн са имали около 25 000 в Китай, отворили и на други места, ама не вярва да са повече от 250 000. Т.е. те си направиха парите от продажба на хардуер.
Не е тайна, че и ASIC и GPU и CPU са в криза. Едва покриват разходите, а печалба от 10-20% над разходите е много несигурно нещо. Т.е. имаме срив в алтернативните коини, но видимо има срив и в Биткоин. Твърде много хора решиха да копат, а няма кой да плаща.
Но да го погледнем от добрата страна. При цена под 7000$ няма да има желаещи да копаят, т.е. под тази няма да падне, или копането ще се свие. И двете биха довели до по-ниско предлагане и по-висока цена.
EDIT: Всъщност Bitmain вероятно пак разпродаде S9-ките си и тайно ползва нови ASIC-и, които ще излязат на пазара след време. Но то това се очакваше, винаги така правят.