Цената на биткойн (прогнози и коментари) #5 (2018)

Коментари за цената на биткойн и различните борси

Модератор: Moderators

Re: Цената на биткойн (прогнози и коментари) #5 (2018)

Мнениеот miner99 » 26 Фев 2018, 23:44

Наистина Биткоин направи странна корекция днес. Но докато не стигнем 11 500 трудно може да говорим за бичи пазар. По-скоро сме в зоната дето ще тръгваме яко надолу.
Банките със сигурност имат сили да натискат още този тренд. Така че просто сме в момент на изчакване. Тези много K дето ги чакаме е твърде рано, още не е март дори.

п.п. Относно посоката за мен си остава надолу, просто показателите бяха твърде краткотрайни, както и времевите зони в които гледам. Засега още се колебае, някой казват че е Oversold, но според мен сме твърде високо. Аз лично мисля, че е неминуемо още едно слизане, след което качване, а не остава много време за слизането ако прогнозите за средата на годината са верни. Вероятно доста са изнервени и чакат като мен. Чакам да видя края на мечките "тази зима", че и аз съм на дълги позиции така или иначе.
miner99

Мнениеот miner99 » 26 Фев 2018, 23:49

Само ще допълня, че независимо от дългите позиции се радвам когато цената пада. Има един лаф за планинарите, дето се радват като се качват и плачат като слизат. Защото знаят какво ги чака после.
Та падането на цената е само възможност да спечеля повече. Докато дигането си е по посоката и няма много опции освер реализиране на печалба.
Както Матеев каза за вероятностите, аз бих допълнил, че слизането е ограничено, но качването не е. Затова падането при дълги позиции не е страшно.
Матеев, сигурно търгуваш точно както мен, ама айде. :D
miner99

Мнениеот jamiemirror » 27 Фев 2018, 00:15

То има и фундамент достатъчно, ама с лафове да се играе хазарт е по-лесно.
jamiemirror

Мнениеот ixch » 27 Фев 2018, 00:35

За да е oversold трябва да има много повече от няколко седмици натиск.
Когато видим пазара на видеокарти втора ръка залят с евтини такива и всякакви ригове, превръщане на декемврийската еуфория в панически страх, месеци на плавни спадове без рибаунд и разбира се медии системно публикуващи "експерти", които се кълнят, че биткойн умира и ще има друга криптовалута - тогава може би ще наближи момент на oversold.

Аз също харесвам да пада цената и да е ниска. Освен ако човек няма спешна нужда от пари или не приема биткойн за "get-rich-quick-scheme", според няма логика да е по-добре цената да не пада.
Ако имате достатъчно спестявания, че живота да ви е що-годе уреден следващите 20 години при цена $10к-20к-30к, то и при $4-5к би трябвало да сте ок поне за близките 10 години.
Съответно, ако не сте толкова заможни и работите, вероятно някаква част от парите можете да спестявате, то по-добре да купувате на $3к примерно с 10% от заплатата си възможно най-дълго и след едни 10 години да живеете спокойно, без банки и без притеснения от финансов контрол, инфлация и тн. Аз поне съм от тези хора и съм все още млад, тоест нямам много спестявания и имам желание да работя още поне 10 години, през които да си трупам биткойни, а не сатошита :D
ixch

Мнениеот Mateev » 27 Фев 2018, 10:12

miner99 написа:......Както Матеев каза за вероятностите, аз бих допълнил, че слизането е ограничено, но качването не е. Затова падането при дълги позиции не е страшно.

Само да допълня нещо за вероятностите, за да не се подвеждате в разсъжденията си. Случайност или нулево математическо очакване или вероятност 50:50 означава УДВОЯВАНЕ или ДЕЛЕНЕ НА 2, а не удвояване срещу пълна загуба на парите. Тоест ако приемем, че цената на биткойна е точно 10 000 долара, то тогава с 50% вероятност тя ще стане на 20 000 или на 5 000, а не на нула.

При това положение възможностите за ръст на цената за безкрайни (по 2, по 10, по 100, по 1000 ....), но и противоположните възможностите за падане също са безкрайни (делено на 2, на 10, на 100, на 1000 ....).

Това е така защото при размяната винаги имаме валутни двойки, или още по-разширено - винаги имаме 2 различни актива, които винаги се гледат от две различни страни, и вероятностите за движение трябва едновременно да балансират и двете страни. Например собственика на долари гледа цената на биткойна в долари, и да, за него наистина тя може да нараства до безкрайност. В същото време собственика на биткойни гледа цената на долара в биткойни, и за нея също може да се каже, че тя може да нараства до безкрайност. Случайноста за ръст/падение 50:50 за едната страна изглежда като удвояване, което означава, че за другата страна изглежда като делене на 2.

От тука и извода, че ако биткойна в момента е паднал с 50% от историческия си връх, ново падане с още 50% (до 75%) ще е също толкова трудно, колкото първите 50%. Трето падане с още 50% (до 87.5%) ще е също толкова трудно, колкото първите 2 падания. И всяко следващо падане с още 50% ще е също толкова трудно колкото предишните, но в същото време абсолютната цена вече ще се намалява с много малко.

Следователно приказки за падане до 5000 (делено на 4), до 2000 (делено на 10) или до 1000 (делено на 20) са еквивалентни на прказки за вдигане до 80 000 (по 4), до 200 000 (по 10) или до 400 000 (по 20). Отчитайте го това, когато прогнозирате някакви ценови движения, за да не се окаже, че приказвате врели-некипели, цитирайки някакви смешни цифри в посока надолу, които всъщност имат нищожна вероятност да се случат.
Mateev

Мнениеот miner99 » 27 Фев 2018, 14:24

Mateev написа:
miner99 написа:......Както Матеев каза за вероятностите, аз бих допълнил, че слизането е ограничено, но качването не е. Затова падането при дълги позиции не е страшно.

Само да допълня нещо за вероятностите, за да не се подвеждате в разсъжденията си. Случайност или нулево математическо очакване или вероятност 50:50 означава УДВОЯВАНЕ или ДЕЛЕНЕ НА 2, а не удвояване срещу пълна загуба на парите. Тоест ако приемем, че цената на биткойна е точно 10 000 долара, то тогава с 50% вероятност тя ще стане на 20 000 или на 5 000, а не на нула.

При това положение възможностите за ръст на цената за безкрайни (по 2, по 10, по 100, по 1000 ....), но и противоположните възможностите за падане също са безкрайни (делено на 2, на 10, на 100, на 1000 ....).

Това е така защото при размяната винаги имаме валутни двойки, или още по-разширено - винаги имаме 2 различни актива, които винаги се гледат от две различни страни, и вероятностите за движение трябва едновременно да балансират и двете страни. Например собственика на долари гледа цената на биткойна в долари, и да, за него наистина тя може да нараства до безкрайност. В същото време собственика на биткойни гледа цената на долара в биткойни, и за нея също може да се каже, че тя може да нараства до безкрайност. Случайноста за ръст/падение 50:50 за едната страна изглежда като удвояване, което означава, че за другата страна изглежда като делене на 2.

От тука и извода, че ако биткойна в момента е паднал с 50% от историческия си връх, ново падане с още 50% (до 75%) ще е също толкова трудно, колкото първите 50%. Трето падане с още 50% (до 87.5%) ще е също толкова трудно, колкото първите 2 падания. И всяко следващо падане с още 50% ще е също толкова трудно колкото предишните, но в същото време абсолютната цена вече ще се намалява с много малко.

Следователно приказки за падане до 5000 (делено на 4), до 2000 (делено на 10) или до 1000 (делено на 20) са еквивалентни на прказки за вдигане до 80 000 (по 4), до 200 000 (по 10) или до 400 000 (по 20). Отчитайте го това, когато прогнозирате някакви ценови движения, за да не се окаже, че приказвате врели-некипели, цитирайки някакви смешни цифри в посока надолу, които всъщност имат нищожна вероятност да се случат.

Много добра статия, само едно не ми се връзва при теорията за хаоса. И нямам време сега да го мисля.
Но ако си прав, да кажем че купя Биткоин за 10 000 долара при цена 10 000 долара. 1 биткоин. Тогава има еднаква вероятност да спечеля още 10 000 или да загубя 5 000. Т.е. 2:1 вероятност да спечеля X долара.
От там ако отидем на Мартингеил за удвояването и го модифицираме на добавяне през 2 пъти на същата стойност, то излиза че ние винаги на 100% ще печелим.
Сега нещо не ми се мисли, но статистически погледнато излиза точно така. Примерно при форекса движение нагоре или надолу носи еднаква загуба или печалба. Но тук при движение надолу загубата е 2 пъти по-малка от печалбата. Какво излиза? Признавам си, системата която ползвам е много подобна, но тя е нагодена от форекс и никога не съм влизал в тези детайли за изместената вероятност. На практика нещо бъркам, защото не може всички инвеститори да печелят. Нулева енергия или пари - няма :)
Ако има някой по-умен, нека каже, че в момента не ми се мисил, имам други грижи.
miner99

Мнениеот miner99 » 27 Фев 2018, 14:34

Е сега вече се видя истината... Аз съм твърдо ЗА падането на Биткоин, стигне ли дори 11, 11 и малко, вече говорим за покачване.
Но всички индикатори говорят за липса на аномалии на пазара, затова според мен посоката ще е надолу. Не знам за вас, за мен вероятността е много голяма. Няма да казвам проценти. Не мога да претендирам и кое покачване би било игли и кое трайна посока нагоре. Ама настана времето...
Ако съм прав, тръгваме за поне към 8 000 долара.
miner99

Мнениеот miner99 » 27 Фев 2018, 14:45

Все пак слагам цена, 11 300$ би означавало много вероятен пробив, понеже ще е пробило 38% Фибоначи и тавана на канала едновременно.

Но ако имам пробив има голяма вероятност да се върнем до тавана. Фибоначито не го броя, в смисъл ако бъде пробито и при този низходящ тренд, един цикъл нагоре и надоло може пак да ни смъкне до 8 000 след няколко дена (понеже няма да стане веднага). Т.е. аз не бих рискувал за дълга позиция, дори да има пробив, бих изчакал корекция.
Ако обаче съм прав и падне, моменти за вход - колкото искаш. :) Въпроса е кой какви топки има, или стратегия, или колко е алчен. :D
miner99

Мнениеот jamiemirror » 27 Фев 2018, 19:30

Освен цена сложи и 1 биткойн на масата, само приказки на ангро тука :)
jamiemirror

Мнениеот jamesdavidso » 27 Фев 2018, 21:56

Всички обясняват как се кефят на корекции. За какво ви е биткойн, който постоянно се движи от 6 до 10к?
Аватар
jamesdavidso

ПредишнаСледваща

Назад към Борси, Цена и Спекулации